Rss

Schrijf geschiedenis

Schrijf geschiedenis | Boek Martijn Lindeboom via SSS | Download folder

Geschiedenis is niet ieders favoriet. Dat terwijl de uiteenlopende onderwerpen, periodes, gebeurtenissen en personen een oneindige bron zijn voor regisseurs van de meest geweldige actiefilms, die drommen publiek trekken, en voor auteurs van historische romans of thrillers die als warme broodjes de winkels uitvliegen.

Schrijf geschiedenis!

Deze samensmelting van levende geschiedenis en spannende historische feiten wordt in de workshop ‘Schrijf geschiedenis!’ gezocht. Samen met de leerlingen wordt een verhaal geschreven dat een historisch correcte basis heeft, maar ook taalkundig en plotmatig goed in elkaar steekt. De leerlingen moeten goed samenwerken en brainstormen en hier en daar wat research doen.

In de workshop kan de nadruk liggen op de geschiedenis (deels lesstofvervangend), of juist meer op de technische en creatieve kant van fictie schrijven. Het verhaal kan klassikaal worden geschreven, individueel of in groepjes.

De workshop begint met een voorleessessie van één van Martijns historische verhalen, ondersteund door foto’s en afbeeldingen (via bijvoorbeeld powerpoint) of het afspelen van één van Martijns luisterverhalen. Dan vertelt hij iets over het vooraf uitgekozen en voorbereid historisch feit of archeologische vondst uit de buurt van de school.
Martijn legt uit hoe je een verhaal opbouwt, hoe je een omgeving of tijd kunt beschrijven en waar je allemaal aan moet denken bij het schrijven van een verhaal. Na een toelichting van achtergrond, tijdperk en andere basisgegevens kan er klassikaal een hoofdpersoon worden bedacht en aan het verhaal worden begonnen. Samen wordt de openingsscène geschreven.
Deze les gaan de leerlingen nooit vergeten!

Schat zoekt Vinder

Voor scholen en groepen uit Groningen en omstreken is er nog een tweede optie: Schat zoekt Vinder, een totaalconcept met als centraal punt het schrijven van een verhaal in de tijd van Bommen Berend, vergezeld van een boek (Schatten uit de schaduw) en de mogelijkheid om met QR codes een stadswandeling of zelfs een speurtocht door het centrum van Groningen te doen.

De officiële serie Schat zoekt Vinder op School workshops, waarbij het beste verhaal een replica van het Zwaard van Groningen wint, is volgeboekt, maar de workshop is ook zonder het wedstrijdelement zeer de moeite waard.

Extra opties (zowel voor Schrijf geschiedenis als voor Schat zoekt Vinder)

  • Er kan gekozen worden voor een workshop met nasleep, waarbij de verhalen na de workshop opgestuurd kunnen worden voor een beoordeling van Martijn. Eventueel is het mogelijk een bundeling van de verhalen te maken en in een kleine oplage te laten drukken. Leuk bij een jubileum of bij een opgraving in de buurt.
  • In plaats van het samen schrijven van de openingsscene kan het verhaal ook in scenes worden opgedeeld, die elk door een groepje wordt geschreven. Er kan ook gekozen worden voor verschillende perspectieven voor de groepjes.
  • Ook is het mogelijk de cursisten elkaars geschreven stukken te laten redigeren en te laten nakijken op historische juistheid.
  • De individuele versie van de workshop kost uiteraard meer tijd en is het meest geschikt als keuze waarbij de nadruk op het schrijven ligt en bij niet te jonge cursisten.
  • De keuze voor een lezing in plaats van een workshop kan gemaakt worden. Bij een lezing ligt de nadruk op het vertalen van historische feiten naar leesbare en spannende verhalen. Waarom geschiedenis juist niet stoffig en saai is. Dit kan, indien mogelijk, op locatie.