Rss

Fantasy schrijven

Fantasy schrijven | Boek Martijn Lindeboom via SSS

Martijn Lindeboom geeft workshops schrijven binnen zijn favoriete genre: fantasy. Daar valt indien gewenst ook sciencefiction, slipstream, toekomstvisie en fantastiek onder.

De redenen om zo’n workshop te doen zijn legio: voor het plezier, voor het stimuleren van de fantasie, om te leren buiten de normale kaders te denken, voor het uitwerken van een toekomstvisie, zelfs als uitwerking van beleid… Maar het is vooral leuk en spannend om nieuwe werelden te ontdekken en fantastische personages te bedenken en te ontmoeten.

De basisworkshop duurt twee uur en richt zich op groepen tot vijftien volwassenen of dertig kinderen/jongeren.

De workshops zijn flexibel in te delen qua tijd (minimaal twee uur, maximum in overleg), aantal sessies (één of een hele serie) en doelgroep (jeugd, volwassenen, beginners, gevorderden). De workshop is in elk geval geschikt voor mensen die al schrijven en voor schoolklassen. Martijn heeft veel ervaring met het geven van workshops aan jeugd (zowel basisscholen als middelbare scholen).

Martijn behandelt het belang van eigen ideeën, het vermijden van valkuilen en clichés uit de fantastische genres, het belang van unieke, iconische figuren en het bouwen van een buitengewone wereld. Hij geeft voorbeelden, geeft oefeningen en begeleidt de groep in het bouwen van het skelet van een verhaal dat dan na afloop van de workshop uitgewerkt kan worden tot een magisch geheel.

Martijn Lindeboom geeft regelmatig deze workshop (aangepast naar de doelgroep en de beschikbare tijd):

* tijdens de Schrijfdag 2012 van Creatief schrijven.be in Mechelen (België);
* aan docenten creatief schrijven in Amsterdam in november 2012;
* in Cultureel Centrum De VAK in Delft van maart t/m juli 2013 (4×4 uur);
* tijdens Fantastyval 2013.

Daarnaast is zijn schriftelijke workshop Fantasy Schrijven in Schrijven Magazine (Nederland) verschenen.

Tijdens Manuscripta 2012 was hij in de stand van Schrijven Online/ Magazine en Scriptplus aanwezig als schrijfdokter, met als aandachtsgebieden fantasy en sciencefiction.