Rss

Tilia Scriptum

Voor de meeste auteurs en boeken verdient het de voorkeur om uitgegeven te worden bij een reguliere uitgeverij, in een onafhankelijk fonds. Reguliere uitgeverijen beschikken over goede redacteuren en slimme marketeers, hebben een uitstekend netwerk en distributiekanalen en zorgen voor extra cachet dat een ‘eigen beheer’ uitgever (of een printing on demand drukkerij) ontbeert.

De meeste boeken van Martijn Lindeboom zijn dan ook bij reguliere uitgeverijen verschenen.

Maar voor sommige uitgaven is een reguliere uitgeverij niet de aangewezen partner.

Dat realiseerde Martijn Lindeboom zich, toen hij bezig was met het uitschrijven van zijn concept Boek als relatiegeschenk. Een op een bepaald bedrijf of instelling toegespitst en specifiek geschreven verhaal past doorgaans niet in het fonds van een reguliere uitgever. Daarnaast is het ook niet nodig om een groot distributienetwerk te hebben, aangezien de opdrachtgever zelf de gehele oplage gaat gebruiken als relatiegeschenk.

Daarom richtte hij direct toen hij met Lindeboom Concepten begon Uitgeverij Tilia Scriptum op, als uitgeef tak aan zijn bedrijfsboom.

In 2009 verscheen het eerste Tilia Scriptum boek: Vuurdoop, een rechtbankthriller, geschreven voor Trip Advocaten & Notarissen.

Later werd duidelijk dat er nog meer redenen kunnen zijn om te kiezen voor de ‘huisuitgeverij’.

In 2011 verscheen bij Tilia Scriptum het boek Schatten uit de schaduw. Dit had net zo makkelijk bij een reguliere uitgever gepubliceerd kunnen worden, maar er werd gekozen voor Tilia Scriptum, omdat het aandachtsgebied van het boek (Stad Groningen, Ten Boer, Haren) dermate klein is, dat de distributie zelf gedaan kan worden.

Een derde reden is als er een specifiek doel nagestreefd wordt, zoals het publiceren van persoonlijke documenten en verhalen.

Op 26 oktober 2013 verscheen het boek Ander Ongerief van Jan-Willem Tamminga postuum bij Tilia Scriptum. Jan-Willem was een zeer gewaardeerd lid van het Groningse Schrijflaboratorium. Hij overleed in 2010. Een aantal medeauteurs uit het Schrijflab sloegen de handen ineen met zijn familie om zijn brede en sterke werk te bundelen tot een ‘boekje’. Het project is uitgegroeid tot een lijvig boek van 318 pagina’s in een fraaie hardcover. Bestel het boek HIER.

En wie weet zijn er nog meer goede redenen. Echter: Tilia Scriptum is niet opgezet om als reguliere uitgeverij te gaan functioneren. Er zullen dan ook geen manuscripten van derden in overweging genomen worden, tenzij daar vanuit Lindeboom Concepten zelf initiatief toe wordt genomen.