Rss

Schat zoekt Vinder

Schat zoekt Vinder is de overkoepelende naam voor een project dat cultuur, archeologie, literatuur en geschiedenis dichter bij de mensen moet brengen. Het concept is bedacht door Martijn Lindeboom en Gert Kortekaas (de stadsarcheoloog van Groningen), op basis van een eerder gezamenlijk project: het boek Het gebroken zwaard.

 

 

 

 

Inhoud van het project

Schat zoekt vinder werkt deels net als Het gebroken zwaard: één van de onderdelen van het project is een full colour boek: Schatten uit de schaduw uit 2011 en het vervolg daarop, dat in november 2013 zal verschijnen. Dit derde boek bevat 25 verhalen over 25 vondsten in meer dan 25 jaar archeologie in Groningen.

In alledrie de boeken worden feit en fictie met elkaar vermengd. Gert of een andere archeoloog schreef een feitelijk stuk over een bijzondere vondst. Martijn of een andere schrijver liet daar zijn of haar fantasie op los en schreef een fictief verhaal erbij. De archeologen stuurden bij en waarborgden de historische correctheid.

Schat zoekt Vinder gaat verder dan alleen het boek. Bij dit project horen een mobiele tentoonstelling, een website, luisterverhalen, QR codes inclusief mobiele website, schoolbezoeken, zwaardvechtcursussen, workshops verhalen schrijven en een stadswandeling.

In totaal loopt het project Schat zoekt Vinder over meerdere jaren, meerdere boeken en meerdere verschijningsvormen, van begin 2011 tot en met in elk geval begin 2014, maar ook daarna zijn de meeste onderdelen nog te zien, te horen en te lezen.

Verloop van het project

Met de mobiele tentoonstelling, Schat zoekt Vinder on Tour, werden zeven braderieën en festivals in wijken in Groningen en Noorderzon (festival in Groningen) aangedaan. De onderwerpen van het boek Schatten uit de schaduw, dat simultaan geschreven werd, werden daar tentoongesteld. Tegelijkertijd werden de replica’s van het Zwaard van Groningen getoond en was er de mogelijkheid om op de foto te gaan met de zwaarden en ridder Hilbrand van Boteringh. De replica’s zijn gesmeed door archeoloog/smid Sebastiaan Pelsmaeker.

Daarna werd op 4 oktober 2011 het boek Schatten uit de schaduw gepresenteerd, de website www.schatzoektvinder.nl gelanceerd, één van de replica’s van het zwaard verloot en een afsluitende tentoonstelling geopend. Het boek is tot stand gekomen onder projectleiding van Martijn Lindeboom. Naast hem hebben de auteurs Tais Teng, Christien Boomsma, Bianca Mastenbroek en Gert Kortekaas fictieve verhalen bijgedragen.

De volgende fase van het project liep gedurende 2012: schrijver Martijn Lindeboom gaf workshops Schrijf geschiedenis! op vijftien Groningse basisscholen. Elke klas schreef een historisch verhaal, dat op de website geplaatst werd. De winnende klas won een replica van het gebroken zwaard.

Luisterverhalen

In samenwerking met het bedrijf Geekstijl Media zijn van alle elf verhalen in het boek Schatten uit de schaduw Luister hieronder naar een audiofragment van het verhaal Het inlossen van beloften van Martijn Lindeboom, dat speelt in de rendierjagerstijd. De naamloze hoofdpersoon (want we hebben geen overgeleverde documenten waaruit blijkt wat voor namen mensen toen hadden) probeert de belofte die hij in het boek Het gebroken zwaard gedaan heeft aan het meisje met het rode haar in te lossen. Maar gaat hem dat lukken, tegen alle tegenwerking in?

Bekijk hieronder een stukje van het audiofragment van het verhaal De terugkeer van de ridder van Martijn Lindeboom. Het verhaal speelt in 1311 gaat over de oude ridder Floris van Boteringh, die na vele jaren terugkeert naar zijn stad. Op de Hereweg wordt hij overvallen … Redt de ijzervreter zich uit deze gevaarlijke situatie?

Op de website van Schat zoekt Vinder zijn de andere audiofragmenten ook te beluisteren.

De volgende stap

In 2013 verschijnt een nieuw boek in wat inmiddels een serie genoemd mag worden. Op 16 november, tijdens de Reuvensdagen (hét congres voor archeologie) in de Oosterpoort in Groningen, wordt het boek gepresenteerd. In 2014 krijgt het project een vervolg richting scholen en andere educatieve instellingen.