Rss

Workshop Fantasy schrijven voor schrijfdocenten: een succes!

Op zaterdag 3 november vond de Netwerkdag voor schrijfdocenten plaats in Amsterdam. Deze dag werd georganiseerd voor de opleiding DOCS van Scriptplus en het Netwerk Schrijfdocenten en bestond uit o.a. een schrijverslezing in de ochtend en ’s middags workshops.

Schrijver Martijn Lindeboom van Lindeboom Concepten gaf één van die workshops, getiteld: De onvermoede gevaren van draken, ruimteschepen en queesten, of: hoe leer je originele fantasy te schrijven. Deze workshop is een verder uitgewerkte versie van de workshop fantasy schrijven voor auteurs, waarvan o.a. eerder een schriftelijke editie in het tijdschrift Schrijven Magazine is verschenen.

De drijfveer van de meeste schrijfdocenten om deze workshop te volgen, was de onbekendheid met het genre en dat terwijl ze regelmatig cursisten hebben die iets met fantasy willen. Martijn heeft zijn best gedaan om duidelijk te maken wat fantasy, sciencefiction en horror (de fantastische genres) inhouden en hoe een docent creatief schrijven een fantasyauteur kan helpen beter te worden, zelfs als de docent nog niet zoveel ervaring heeft met het genre.

Door middel van interactieve oefeningen kwamen kernwaarden van goede fantasy aan bod: sense of wonder, interne logica, suspension of disbelief en wereldbouw. De vele (sub)genres van de fantastiek werden behandeld, met voorbeelden. Ook waarschuwde Martijn voor een aantal prominente valkuilen, zoals de infodump, de ‘as you know Bob’ en de Tolkienkloon. In het kader van wereldbouw werden leuke experimenten uitgevoerd, waar groepjes samenwerkten om een geloofwaardige fantasywereld neer te zetten (in tien minuten, een hele kluif!), waarna de anderen vragen gingen stellen om de interne logica te testen, te bezien of disbelief inderdaad suspended werd en of er een sense of wonder optrad.

Een geslaagde workshop, waarbij meerdere cursisten aangaven dat hen de ogen geopend waren over de fantastische genres. Een positieve ervaring dus.

Hier de beschrijving in de folder van de Netwerkdag:

Fantasy en sciencefiction, wat houdt dat nou eigenlijk in? Dat is een vraag die een auteur zichzelf kan stellen, maar die kan hij ook neerleggen bij zijn schrijfdocent. Dan is het prettig als die een globaal idee heeft en tips kan geven over de belangrijke kenmerken en valkuilen van dit bijzondere genre. We gaan in op de verschillende (sub)genres, de clichés, de ‘don’ts’, maar zeker ook de ‘do’s’. Hoe krijg je de cursisten van de Tolkienklonen af en zorg je dat ze nieuwe paden inslaan? Aan de hand van verschillende (schrijf)oefeningen, leren docenten omgaan met fantastische onderwerpen en hoe ze hun cursisten verder kunnen helpen in de fantastiek. Tenslotte nemen we een aantal leestips door, met uitleg van het soort verhaal en genre, zodat je een eigen documentatielijst kunt samenstellen.

Martijn Lindeboom (1971) is auteur, performer en schrijfdocent. In 2005 werd zijn debuutboek gepubliceerd: De legende van de Zwarte Wolven, een fantasyboek dat speelt in Nederland in de 12e eeuw. Zijn meest recente boek is Schatten uit de schaduw, de fysieke uiting van het cultuur‐ en archeologieproject Schat zoekt vinder.
Martijns favoriete genre is fantastiek (fantasy en sciencefiction in brede zin). Zijn optredens als krijgsmeester Qu’Mar Ti‐jin verwerkt hij op dit moment tot een fantasyroman voor een grote uitgever. Hij organiseert de Paul Harland Prijs, een schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen. Sinds 2011 geeft hij cursussen schrijven, voor jeugd (basisschool), jongeren (middelbare school) en volwassenen (workshops).

 

 

 

 

Comments are closed.