Rss

Lagen in Stad is het Beste Groninger Boek!

Tijdens het literair festival Het Grote Gebeuren in de Openbare Bibliotheek van Groningen werden de winnaars van het Beste Groninger Boek 2014 bekend gemaakt. Het boek Lagen in Stad van stadsarcheoloog Gert Kortekaas en schrijver Martijn Lindeboom (redactie) stond op de shortlist in de non-fictie categorie. Dat laatste lijkt misschien apart omdat het boek voor de helft uit fictie bestaat. Toch is het ook logisch, omdat de andere helft uit non-fictie bestaat.

De uitreiking vond plaats in de Wolters Noordhoff zaal in de Bibliotheek, om 17 uur, dus voor de opening van het festival, zodat de toegang gratis en los van het festival kon blijven. De zaal stroomde al snel vol en aan meerdere shortlisters was te merken dat ze zenuwachtig waren. Niet bij de auteurs van Lagen in Stad en aanhang, want zij hadden zichzelf wijsgemaakt dat ze toch geen kans maakten. Dat was o.a. gebaseerd op de verslaggeving van het Dagblad van het Noorden en TV Noord, die andere boeken als kanshebbers hadden aangemerkt, op autoriteit van kenners.

Voorzitter Anton Brand van Stichting literaire activiteiten Groningen (SLAG) was de presentator van de uitreiking. Hij introduceerde de jury (Hanneke Boonstra (hoofdredacteur Universiteitskrant), Doeko Bosscher (emeritus hoogleraar Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Marten Disberg (lid Raad van Toezicht, Biblionet Groningen)) en de procedure van de uitreiking.

Het voorlezen van het juryrapport was al een mooi cadeau:

“Lagen in stad van Gert Kortekaas en Martijn Lindeboom (etc.) laat archeologische vondsten tot de verbeelding spreken. Heel letterlijk zelfs. Naast een feitelijke duiding van de vondsten, waarin de archeoloog keurig binnen de wetenschappelijke lijntjes van zijn vakgebied blijft, mogen allerlei schrijvers die van niets weten vrij associëren. Zij komen met een keur aan verhalen, die slechts gemeen hebben dat ze de historische werkelijkheid laten voor wat die is. Zij bezien de vondst waarover zij moeten schrijven en verzinnen er een verhaal bij dat eventueel waar zou kunnen zijn. Zo’n opzet zou gauw kunnen vervelen. Een rariteitenkabinet van korte fantasiestukjes loopt het risico te ontaarden in een wedstrijd waarin de een de ander overtroeft in absurditeit. Toch is dat niet gebeurd, misschien doordat de redactie de auteurs scherp heeft weten te houden. Het resultaat maakt het dode levend; fantasie en werkelijkheid staan elkaar niet in de weg maar vullen elkaar aan. De jury vindt dit een mooie vorm om tastbare geschiedenis voor iedereen toegankelijk te maken. Ook wordt duidelijk waarom een archeoloog met hart en ziel van zijn vak houdt. Zo’n lezenswaardige ode aan de archeologie bestond nog niet.”

Alle genomineerden kregen het jurycommentaar te horen (lees het hele rapport op de site van SLAG), voordat de winnaars bekend gemaakt werden. Volgens aanwezige boekhandelaren werd er een kreet geslaakt in de rij van de auteurs, toen Lagen in Stad uitgeroepen werd tot Beste Groninger Boek. Gert en Martijn kregen de prijs uitgereikt, waarna zij samen met de fictie winnaar, Yvonne van den Berg, werden geïnterviewd door jurylid Hanneke Boonstra.

Pas later drong het echt door: Lagen in Stad is écht het Beste Groninger Boek.

Tijdens Het Grote Gebeuren werden Gert en Martijn eerst door Glasnost voor de radio geïnterviewd en later nogmaals voor publiek door Lilian Zielstra (vml. huisdichter Rijksuniversiteit Groningen). Lindeboom Concepten vennoot Debbie liet zich een Grace Kelly kapsel aanmeten bij de Literaire Kapsoones Kapper en een bedrijfstatoeage zetten: Hebban olla vogala nestas

Het was een geweldige avond.

Dit was de volledige shortlist:
Non-fictie (op alfabetische volgorde op naam van de  auteur):
Lagen in de stad; oude vondsten in nieuwe verhalen / Kortekaas, Gert, Lindeboom, Martijn e.a., Uitgeverij Passage, 2013
– De Eems; een stroom van beelden / Steenhuis, Aafke, Philip Elchers, 2014
– Sassenhein ; een dorado onder Haren / Westra, Frans, Arosa, 2014
– Het Engelse kamp Groningen 1914-1918 ; De geschiedenis van 1500 Engelse militairen tijdens de eerst wereldoorlog / Wielinga, Menno, Uitgeverij Profiel, 2014
– Koning Willem II 1792 – 1849 / Zanten, Jeroen van, Uitgeverij Boom, 2013
Fictie (op alfabetische volgorde op naam van de  auteur):
– De viool van mijn moeder / Berg, Yvonne van den, Luitingh-Sijthoff, 2013
– Maan op de heenweg / Holwarda, Janneke, Uitgeverij Marmer, 2014
– Dwars door de storm / Letterie, Martine en Stoffels, Karlijn, Uitgeverij Leopold, 2014
– Dwaalgif / Schuurman, Klaas, Uitgeverij Noordboek, 2014
Kelderkoorts / Talma, Meindert, Uitgeverij Passage, 2014

In Lagen in Stad staan 25 archeologische vondsten uit 25 jaar archeologisch onderzoek in Groningen, in woord en beeld. Elke vondst gaat vergezeld van een kort verhaal. De verhalen zijn geschreven door achttien auteurs, elk met een eigen, unieke kijk op de historie. Het concept is bedacht door Martijn Lindeboom (schrijver) en Gert Kortekaas (stadsarcheoloog van Groningen).

De auteurs van de verhalen zijn:  Christien Boomsma, Tais Teng, Bianca Mastenbroek, Anton Brand, Ruth Koops van ’t Jagt, Doeko Bosscher, Paul Gellings, Ronald Ohlsen, Lupko Ellen, Meindert Talma, Herman Sandman, Dick de Boer, Bennie Roeters, Eric Bos, Marcella Veldthuis, Anton Valens, Jan Veenstra, Bill Mensema, Martijn Lindeboom, Gert Kortekaas en Leo Verhart.

 

Comments are closed.