Rss

Prachtige tentoonstelling: Lagen in Stad

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is een prachtige tentoonstelling te zien, tot en met 5 januari 2015: Lagen in Stad. Deze tentoonstelling is gebaseerd op het boek Lagen in Stad, verschenen bij uitgeverij Passage. Stadsarcheoloog van Groningen en mede-initiatiefnemer van het boek, Gert Kortekaas, heeft de tentoonstelling samengesteld en hij werd op 14 februari 2013 geopend door wethouder Roeland van der Schaaf van gemeente Groningen. Vrijwel alle vondsten die in het boek beschreven worden, zijn te zien in deze tentoonstelling.

Enkele dagen voor de opening werden drie enorme kogels, waarschijnlijk uit de tijd van Bommen Berend, opgegraven en die vondst werd ingezet voor de openingshandeling van de tentoonstelling. De projectielen (twee kanonskogels en één granaat) liggen in een vitrine in de entree van het museum en verwijzen naar de tentoonstelling.

Bovenin het Scheepvaartmuseum zijn twee verdiepingen ingericht met vitrines, waarin de vondsten en illustraties bij de bijbehorende verhalen te zien zijn. Ook zijn er fragmenten van de verhalen te lezen. Hieronder een aantal foto’s van de opening en de tentoonstelling zelf.

Het boek Lagen in Stad en diens voorgangers Schatten uit de schaduw en Het gebroken zwaard (ook gecreëerd door Gert Kortekaas en Martijn Lindeboom) zijn in de winkel van het Scheepvaartmuseum te koop.

Zie ook het visuele verslag van de opening door Anton Scheepstra, uitgever van Passage.

 

Comments are closed.