Rss

Voorwaarts met de Nederlandstalige fantastische fictie!

Sinds 2011 organiseert Martijn Lindeboom van Lindeboom Concepten Vof de Paul Harland Prijs en de bijbehorende Paul Harland Dag. De PHP is de grootste en meest gerespecteerde schrijfwedstrijd voor sciencefiction-, fantasy- en horrorverhalen van de Lage Landen. De Prijs bestaat sinds 1976 en is onder Martijns leiding uitgegroeid van een wedstrijd met tussen de 40 en 80 inzendingen (met een paar uitschieters naar boven de 100) naar een behemoth met 206 ingezonden verhalen in 2013. Daar heeft hij heel bewust naar toegewerkt om de fantastische genres in Nederland en Vlaanderen te promoten. Door het inzetten van moderne communicatiemiddelen (constante nieuwsstromen via de website en social media), het samenwerken met bestaande platformen voor fantastiek (tijdschriften, websites), uitgevers en andere promotors van het genre (zoals co-organisator van de PHP 2013, Thomas Olde Heuvelt) streeft hij ernaar de fantastische genres de mainstream in te krijgen. En dat lukt steeds beter, blijkens artikelen en nieuwsitems in kranten en op het web. Meest recent verscheen de uitslag van de PHP 2013 in het dagblad Trouw.

Die uitslag van de wedstrijd wordt sinds een aantal jaren bekendgemaakt tijdens de Paul Harland Dag (in het leven geroepen door de organisator van de PHP 2010, Roelof Goudriaan). Ook de Dag is gegroeid van een kleine bijeenkomst van zo’n veertig schrijvers, naar een dagvullend programma met meer dan tweehonderd bezoekers op 8 februari 2014. De organisatie van de wedstrijd en de dag hebben honderden uren in beslag genomen, maar het was het allemaal waard om te zien hoe succesvol, positief en inspirerend de Dag en daarmee ook de wedstrijd was. De prijswinnaars waren natuurlijk blij met het behaalde resultaat, maar ook diegenen die minder hoog eindigden waren (nadat men zich over de teleurstelling heengezet had) doorgaans enthousiast. Het internet buzzde nog dagen na met facebook- en twitterberichten, blogs over de dag, over de uitslag en over de verhalen. Velen hebben al aangegeven dat zij ook in 2014 weer meedoen.

Want natuurlijk wordt er ook in 2014 weer een Paul Harland Prijs georganiseerd (met grotendeels dezelfde regels, 10.000 woorden als maximum, 1 juli als deadline en een hoofdprijs van 1.000 euro bij een groot aantal deelnemers). Maar daar kan het niet bij blijven. Er moeten vervolgstappen gezet worden, om het genre op te stuwen in de vaart der volkeren. Velen werken daar aan op verschillende manieren. Samenwerkingen worden gezocht en gevonden, grote uitgevers pakken initiatieven op, landelijke kranten publiceren over fantasy en toebehoren, initiatieven komen van de grond.

Lindeboom Concepten blijft daar zeker ook zijn bijdrage aan leveren. Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande werken al een tijdje aan een nieuw concept. Hoe en wat en wanneer, dat hangt van vele factoren af, maar de volgende stap gaat gezet worden. Samen met iedereen die wil en kan en positief voorwaarts denkt, gaan we  een succes maken van de Nederlandstalige fantastische fictie!

Comments are closed.