Rss

Archives for : Publicaties

Halloween Horror Verhalen-bundel

Het komt niet vaak voor dat een grote uitgever een verhalenbundel met fantastische verhalen uitbrengt, laat staan in één subgenre van de fantastiek. De laatste keer was in 2010, de Millennium bundel met de beste verhalen van de Paul Harland Prijs van 2008. Dit jaar heeft Luitingh-Sijthoff het initiatief genomen om een bundel met horrorverhalen te publiceren: Halloween Horror Verhalen. De titel is geïnspireerd door de groeiende populariteit van die feestdag, de verhalen zijn zo divers als de auteurs.

Projectredacteur

Redacteur Maarten Basjes van Luitingh-Sijthoff vroeg mij om de projectredactie van deze bundel op me te nemen. Een enorme klus, niet alleen om geschikte auteurs te vinden, maar ook om de verhalen te redigeren en alle deadlines te halen. De samenwerking aan de bundel was erg goed, met zeer sterke verhalen tot gevolg. Zelf schreef ik ook één van de verhalen: ‘De vernietiging van de jiten’.

Continue Reading >>

Workshop fantasy en sf in Schrijven Magazine

In nummer 4 van jaargang 19 van Schrijven Magazine staat de workshop Fantasy en sciencefiction. Deze workshop is gebaseerd op het boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? van Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande (de vennoten van Lindeboom Concepten). De workshop beslaat vier pagina’s, geeft vijf oefeningen, allerlei tips en zelfs een microschrijfwedstrijd. Zie hieronder een paar fragmenten in foto’s.

Abonneer je op Schrijven Magazine of koop dit losse nummer in boekwinkel of kiosk om de hele workshop te lezen.

Continue Reading >>

Boekpresentatie Hoe schrijf je fantasy en sf?

Op 26 juni 2015 werd bij boekhandel Van der Velde in Groningen (A-kerkhof) het boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? gepresenteerd. De auteurs, Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande, werden door de vertegenwoordiger van uitgeverij Atlas Contact, redacteur Louis Stiller, geinterviewd. Hij voelde ze onder andere aan de tand over het verschil (en de overeenkomsten) tussen fantasy & sciencefiction en ‘gewone’ literatuur, de valkuilen bij het schrijven van fantastische verhalen en de verschillende manieren om het schrijven aan te pakken. Het werd een geïnspireerd en bevlogen gesprek, dat de passie voor de fantastische genres stevig uitstraalde.

Continue Reading >>

Lagen in Stad is het Beste Groninger Boek!

Tijdens het literair festival Het Grote Gebeuren in de Openbare Bibliotheek van Groningen werden de winnaars van het Beste Groninger Boek 2014 bekend gemaakt. Het boek Lagen in Stad van stadsarcheoloog Gert Kortekaas en schrijver Martijn Lindeboom (redactie) stond op de shortlist in de non-fictie categorie. Dat laatste lijkt misschien apart omdat het boek voor de helft uit fictie bestaat. Toch is het ook logisch, omdat de andere helft uit non-fictie bestaat.

De uitreiking vond plaats in de Wolters Noordhoff zaal in de Bibliotheek, om 17 uur, dus voor de opening van het festival, zodat de toe

Continue Reading >>

Boek over SF en Fantasy schrijven (Atlas Contact)

Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande werken aan een boek over het schrijven van sciencefiction en fantasy voor de Schrijfbibliotheek van Atlas Contact. Publicatie van het boek is gepland voor de zomer van 2015.

De Schrijfbibliotheek bestaat al uit zo’n dertig delen en behandelt alle aspecten van het schrijven zelf, maar ook specifieke onderwerpen, zoals dus binnenkort het schrijven van sciencefiction en fantasy. Atlas Contact is de uitgever en er wordt intensief samengewerkt met Schrijven Online en Schrijven Magazine.

Continue Reading >>

Bevordering van het fantastische genre

Op 22 mei 2014 is de Stichting ter bevordering van het fantastische genre opgericht in Groningen. Het is een koepelorganisatie die precies doet wat zijn naam zegt. Onder de Stichting vallen de Paul Harland Prijs schrijfwedstrijd (PHP) en het Fantasy portal van Hebban.nl. De Stichting wil het fantastische genre in Nederland en België promoten, zowel richting schrijvers (via de PHP) als voor de liefhebbers van  het genre en natuurlijk de nieuwkomers die het fantastische genre nog gaan ontdekken. Ook wil de Stichting proberen de overstap van Young Adult fantasylezers naar het ‘volwassen’ fantastische genre makkelijker te maken.

Continue Reading >>

Publicatie verhaal Martijn Lindeboom: Artificiële immersie

De nieuwe editie van het verhalentijdschrift Wonderwaan is uit. Voor het thema ‘Geest in de machine’ vroeg de redactie van het blad me om een verhaal aan te leveren. Toevallig was ik op dat moment halverwege één van de vier voorstudies voor mijn nieuwe roman BSI, een near future sciencefictionthriller. Met wat herschrijven (bijvoorbeeld door het verwijderen van verwijzingen naar de andere verhalen) en hard doorwerken, wist ik het verhaal af te krijgen en te polijsten voor de deadline. Daarom staat ‘Artificiële immersie’, dat vrijwel letterlijk aan het thema voldoet, nu in de dertigste editie van Wonderwaan.

Continue Reading >>

Publicatie verhaal Martijn Lindeboom: De fictie van het verleden

Uitgeverij Parelz zet de stap van papier naar digitaal door een groot aantal van de door hen uitgegeven verhalen ook als e-book uit te brengen. Vandaag is het de beurt aan de thriller ‘De fictie van het verleden’ van Martijn Lindeboom. Het is een spannend verhaal van 56 pagina’s (in de papieren vorm) over juriste Jeanne, die verwikkeld raakt in het verleden en de verhalen van de steenrijke Mark Roodveldt. Wat is echt, wat is fictie, en is daar nog wel achter te komen? Download het verhaal b.v. op de website van de Libris boekhandels. Heb je het verhaal gelezen? Laat dan weten wat je er van vond! Dat kan door een mailtje te sturen aan Martijn.

Continue Reading >>

Publicatie verhaal Martijn Lindeboom: Cyaan onder een magenta maan

De website FantasyWereld organiseert de themaweek Kortverhalen. Het verhaal Cyaan onder een magenta maan van schrijver en Lindeboom Conceptenvennoot Martijn Lindeboom is in dat kader op de website gepubliceerd. Met dit verhaal over Qu’Mar Ti-jin in zijn jonge jaren won Martijn de Fantasy Strijd Brugge. Deze schrijfwedstrijd had in 2011 de meeste inzendingen van alle wedstrijden voor fantastische verhalen in de Lage Landen ooit, namelijk 277! Dit is sindsdien natuurlijk het te verslane aantal inzendingen dat Martijn ook voor de Paul Harland Prijs (die hij sinds 2011 organiseert) probeert te genereren.

Continue Reading >>

Historische boekenaanbieding

Lindeboom Concepten heeft een mooie boekenaanbieding voor de liefhebbers van historische verhalen. Niet alleen zijn drie boeken van de hand van Martijn Lindeboom met korting via deze website te verkrijgen, het pakket van alle drie is zelfs historisch laag geprijsd! Het gaat om Schatten uit de schaduw (2011), Het gebroken zwaard (2009) en De vlammen van Kalteren (2009). Elk boek bevat fictieve verhalen, op basis van archeologische feiten. De vondsten worden populair wetenschappelijk en met veel foto’s uitgelicht door professionele archeologen. De historische belevenis wordt door middel van een spannend verhaal uitgewerkt door verschillende auteurs. Voor

Continue Reading >>