Rss

Archives for : Sciencefiction

Week van het Schrijven: workshop Fantasyschrijven

Tijdens de Week van het Schrijven bij boekhandel Scheltema in Amsterdam geeft auteur Martijn Lindeboom een workshop over het schrijven van fantasy en sciencefiction. Deze bijzondere genres worden steeds populairder onder filmgangers, televisiekijkers, lezers en zeker ook schrijvers. Maar hoe schrijf je nou een goed werkend fantastisch verhaal en hoe voorkom je dat de lezer afhaakt?

De workshop vindt plaats op zaterdag 12 september en begint om 13.00 uur.

Aan de hand van zijn boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? gaan de deelnemers aan de slag met het uitwerken van hun verhaal. Verschillende oefeningen helpen jou en je personage(s) op weg met het ontdekken van je fantasiewereld. Ook worden de grootste valkuilen en clichés behandeld.  De workshop duurt een uur, dus er wordt stevig doorgewerkt.

Er zijn nog enkele plekken beschikbaar, dus doe mee!

Heb je belangstelling? Opgeven kan hier.


Workshop fantasy en sf in Schrijven Magazine

In nummer 4 van jaargang 19 van Schrijven Magazine staat de workshop Fantasy en sciencefiction. Deze workshop is gebaseerd op het boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? van Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande (de vennoten van Lindeboom Concepten). De workshop beslaat vier pagina’s, geeft vijf oefeningen, allerlei tips en zelfs een microschrijfwedstrijd. Zie hieronder een paar fragmenten in foto’s.

Abonneer je op Schrijven Magazine of koop dit losse nummer in boekwinkel of kiosk om de hele workshop te lezen.

Continue Reading >>

Boekpresentatie Hoe schrijf je fantasy en sf?

Op 26 juni 2015 werd bij boekhandel Van der Velde in Groningen (A-kerkhof) het boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? gepresenteerd. De auteurs, Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande, werden door de vertegenwoordiger van uitgeverij Atlas Contact, redacteur Louis Stiller, geinterviewd. Hij voelde ze onder andere aan de tand over het verschil (en de overeenkomsten) tussen fantasy & sciencefiction en ‘gewone’ literatuur, de valkuilen bij het schrijven van fantastische verhalen en de verschillende manieren om het schrijven aan te pakken. Het werd een geïnspireerd en bevlogen gesprek, dat de passie voor de fantastische genres stevig uitstraalde.

Continue Reading >>

Fantasy en sf op NPO Radio 1: De Taalstaat

Op zaterdag 13 juni 2015 was auteur Martijn Lindeboom te gast bij de NOS. Naar aanleiding van het boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? (geschreven door Martijn en Debbie van der Zande, uitgeverij Atlas Contact) dat op 18 juni in de winkels ligt, was hij uitgenodigd bij het Radio 1 programma De Taalstaat.

In tien minuten vertelde hij iets over de fantastische genres en droeg hij fragmenten voor uit het dystopische boek Blokken van Bordewijk en zijn eigen verhaal ‘Cyaan onder een magenta maan’. Verder werd er aandacht besteed aan clichés en valkuilen die in het boek behandeld

Continue Reading >>

Presentatie Hoe schrijf je fantasy en sf? op 26 juni

Op 26 juni presenteren auteurs Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande hun boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? Het boek maakt deel uit van de Schrijfbibliotheek van uitgeverij Atlas Contact. De presentatie vindt plaats in Groningen, bij Van der Velde Boeken A-kerkhof en in samenwerking met uitgeverij Atlas Contact. Iedereen is van harte welkom om de boekpresentatie bij te wonen, het boek ter plekke aan te schaffen en te laten signeren.

Continue Reading >>

Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction?

Het boek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction? van Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande verschijnt in juni 2015. Het is een deel in de succesvolle Schrijfbibliotheek die door uitgeverij Atlas Contact gepubliceerd wordt, in samenwerking met Schrijven Magazine en Schrijven Online. Dit deel gaat specifiek over de achtergrond van de genres fantasy en sciencefiction, de verschillende subgenres, het bouwen van geloofwaardige en fascinerende werelden en het schrijven van fantastische verhalen.

Continue Reading >>

Boek over SF en Fantasy schrijven (Atlas Contact)

Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande werken aan een boek over het schrijven van sciencefiction en fantasy voor de Schrijfbibliotheek van Atlas Contact. Publicatie van het boek is gepland voor de zomer van 2015.

De Schrijfbibliotheek bestaat al uit zo’n dertig delen en behandelt alle aspecten van het schrijven zelf, maar ook specifieke onderwerpen, zoals dus binnenkort het schrijven van sciencefiction en fantasy. Atlas Contact is de uitgever en er wordt intensief samengewerkt met Schrijven Online en Schrijven Magazine.

Continue Reading >>

Bevordering van het fantastische genre

Op 22 mei 2014 is de Stichting ter bevordering van het fantastische genre opgericht in Groningen. Het is een koepelorganisatie die precies doet wat zijn naam zegt. Onder de Stichting vallen de Paul Harland Prijs schrijfwedstrijd (PHP) en het Fantasy portal van Hebban.nl. De Stichting wil het fantastische genre in Nederland en België promoten, zowel richting schrijvers (via de PHP) als voor de liefhebbers van  het genre en natuurlijk de nieuwkomers die het fantastische genre nog gaan ontdekken. Ook wil de Stichting proberen de overstap van Young Adult fantasylezers naar het ‘volwassen’ fantastische genre makkelijker te maken.

Continue Reading >>

Publicatie verhaal Martijn Lindeboom: Artificiële immersie

De nieuwe editie van het verhalentijdschrift Wonderwaan is uit. Voor het thema ‘Geest in de machine’ vroeg de redactie van het blad me om een verhaal aan te leveren. Toevallig was ik op dat moment halverwege één van de vier voorstudies voor mijn nieuwe roman BSI, een near future sciencefictionthriller. Met wat herschrijven (bijvoorbeeld door het verwijderen van verwijzingen naar de andere verhalen) en hard doorwerken, wist ik het verhaal af te krijgen en te polijsten voor de deadline. Daarom staat ‘Artificiële immersie’, dat vrijwel letterlijk aan het thema voldoet, nu in de dertigste editie van Wonderwaan.

Continue Reading >>

LonCon: een wereldervaring

Van 14 tot en met 18 augustus vond de World Science Fiction Convention plaats in Londen, kort gezegd LonCon3 en Martijn Lindeboom was er bij. Het was de grootste WorldCon ooit, met 10.000 deelnemers en 1.171 programmaonderdelen. Er waren waarschijnlijk ook de meeste Nederlanders ooit, een paar honderd, omdat de WorldCon voor een keertje niet in de USA of Japan georganiseerd werd. De WorldCon is ook de plek waar de prestigieuze Hugo Awards uitgereikt worden. En voor de tweede keer in de geschiedenis stond er een Nederlander op de genomineerdenlijst: Thomas Olde Heuvelt, auteur, co-organisator van de Paul Harland Prijs en secretaris van de Stichting ter bevordering van het fantastische genre.

Continue Reading >>